
Transitievergoeding uitzendkracht: hoe zit dit precies?
Wanneer als uitzendkracht je tijdelijke contract niet wordt verlengd heb je recht op de transitievergoeding. Maar wat is de hoogte van de transitievergoeding voor een uitzendkracht? En heb je hier zelfs in je proeftijd al recht op? En wat als je zelf ontslag neemt?
Wat is transitievergoeding?
De transitievergoeding is een financiële vergoeding die een werknemer ontvangt wanneer het tijdelijke contract niet wordt verlengd. Het is bedoeld om het ontslag/ tijdelijke contract niet verlengen financieel te compenseren. Maar ook om de overgang naar het vinden van een nieuwe baan makkelijker te maken. Zo kan je met de transitievergoeding scholing of een cursus betalen zodat je je kan omscholen of ergens anders makkelijker aan het werk komt, maar dit is niet verplicht. Je mag zelf kiezen waar je het geld aan uitgeeft, hier ben je geen verantwoording over schuldig.
Bouw je als uitzendkracht vanaf dag 1 transitievergoeding op?
Ja! Sinds de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) op 1 januari 2020 in werking is getreden is in de wet vastgelegd dat je vanaf je eerste werkdag ook als uitzendkracht transitievergoeding opbouwt. Met deze nieuwe wetgeving zijn er een aantal belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht van toepassing geworden, waaronder deze regel.
Dus als ik mijn proeftijd doorkom, krijg ik ook een transitevergoeding?
Dat klopt. Je krijgt altijd wanneer je tijdelijke contract niet verlengd wordt als uitzendkracht transitievergoeding, ook tijdens je proeftijd. Je moet er alleen rekening mee houden dat de transitievergoeding op basis van het aantal gewerkte maanden/ jaren wordt berekend, waardoor je maar een mini vergoeding zal ontvangen.
Let op! Het uitzendbureau is je werkgever.
Dit is heel belangrijk. Het uitzendbureau is je werkgever. Immers, je krijgt via hen betaald en zij regelen het werk voor je. Wat wij hier uitleggen, de transitievergoeding, ontvang je dus alleen als het uitzendbureau je tijdelijk contract niet verlengt. Wanneer jij stopt met het werken bij de ene klant van het uitzendbureau, maar wel verder gaat werken bij een andere klant, is de transitievergoeding niet van toepassing, want je blijft werknemer van het uitzendbureau.
Ontvang ik transitievergoeding als uitzendkracht als ik zelf ontslag neem?
Nee, als je zelf ontslag neemt zal je nooit transitievergoeding ontvangen. Het is immers je eigen keuze om uit dienst te gaan, dus word je hier door je werkgever niet voor gecompenseerd in de vorm van de transitievergoeding. Je mag dus wel zelf ontslag nemen met een tijdelijk contract
Hoe zit het als ik geen tijdelijk contract meer heb maar een vast contract?
Als uitzendkracht heb je recht op fase contracten: fase A, B en C. Wanneer je een fase C contract hebt, heb je een contract voor onbepaalde tijd. Ook wel bekend als een vast contract. Als je werkgever de arbeidsovereenkomst van een fase C contract wil beëindigen dan zal dit middels een ontslagvergunning van het UWV moeten of via een vaststellingsovereenkomst (VSO). Je ontvangt in dit geval geen transitievergoeding, maar je kan dit wel onderhandelen in de VSO. De transitievergoeding is namelijk niet verplicht in een VSO. In een VSO mag men afspreken wat men wil.
Wie betaald de transitievergoeding? Het uitzendbureau of het bedrijf waar ik bij werk?
In de regel is het zo dat het uitzendbureau jouw werkgever is. Je krijgt immers van het uitzendbureau je salaris op je rekening, dus sta je bij hen op de loonlijst. Zij dienen dus ook jouw transitievergoeding te betalen. Soms is het zo dat zij die transitievergoeding verhalen op het bedrijf waar jij werkzaam bent. Het belangrijkste is dat jij met de transitievergoeding voor uitzendkracht hier niets van merkt, want jij krijgt het gewoon op je rekening wanneer je tijdelijke contract niet wordt verlengd.